16.3.08

Torpet vaknar ur sin vintersömn

Hela året hittills har varit en enda lång sparlåga vad beträffar den här bloggen. Som fritidshus har torpet också fått klara sig ganska mycket på egen hand, hittills har vi övernattat bara 6 gånger på torpet i år. Men nu är det vår i luften. De första krokusarna och narcisserna sticker redan försiktigt fram under lövtäcket. Och vår snickare har i över en vecka arbetat med vår tamburrenovering, som vi var ut och inspekterade tidigare idag. Det var imponerande.

Paljastatettu ovi

Avattu lattia

Selluvillaa

Vanhat ja uudet johdot

Gamla hus har alltid hemligheter som avslöjas då man börjar bryta upp väggar och golv. Hos oss fanns det såväl trevliga som en något mindre trevlig överraskning. Det bästa var att alla stockar är torra och friska. Det nästbästa är att det under taket (av bräder) som byggts nån gång för ca 30 år sen avslöjades ursprungliga fina takbjälkar med en ursprunglig pärlspont emellan. Vi kommer att lämna dem blottade eftersom takhöjden då blir 20+ cm högre. Ja, egentligen är det svårt att förstå varför någon skulle ha valt att sänka taket med 20 centimeter.

Jag gissar att anledningen var ett visst isoleringsbehov. Alla väggar, golv och tak var nämligen smockfulla av glasull. Glasull är inte bra för gamla hus och har nu ersatts med "selluvilla" som är en blandning av återanvänt träfiber (=gamla dagstidningar?) och borsalter. Det både absorberar och släpper igenom en viss mängd fukt, det brinner inte och mögelsporerna kommer alls inte överens med borsalterna. Samma isoleringsbehov kvarstår ej heller eftersom vinden har isolerats uppifrån sen dess.

Ja och glasullen är alltså den mindre trevliga överraskningen. Min gissning är att det finns mera glasull bakom andra vägg-, tak- och golvkonstruktioner. Det blir ett himla sjå att börja byta ut all ull mot selluvilla. Fast det kommer nog att ske efter hand.

Nu går jag och är nyfiken på det låga taket i sovrummet. Det vore logiskt med likadana takbjälkar i sovrummet och man börjar nästan vilja ha fram det ursprungliga taket där också.

Men jag ska nog nöja mig med ett projekt åt gången. Eller ett och ett. Några av er vet att jag också håller på att förbereda en lägenhetsrenovering och en flytt i stan. Men det är sen en helt annan historia.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fint av er att renovera torpet med pietet. Är det vårenergin som gör sig gällande när ni orkar med så många privata projekt på en gång?
undrar Börsmarthan

OakleyF sa...

Nej, det är nog en kombination av galenskap och olyckligt sammanträffande att allt kommer på en gång. Men jag märker å andra sidan att jag har mera drajv då det är många järn i elden. Den drajven gör sig gällande även på jobbet!