29.4.08

En lättnadens suck

Flytten är över. Allt gick bra, men det var tröttsamt. Vi inledde flytten klockan 10 och allt var inne i den nya lokalen klockan 12.40. Klockan 13.00 satt 8 personer ner sig och åt siskonkorvsoppa och hallontårta. Det var flyttens höjdpunkt. Alltför sällan är vi så många till bords hemma hos oss, men detta var en lovande början.

Möblerna står på sina rätta platser, än har vi hälften av flyttlådorna att packa ur. Men det enda som gäller just nu är att få dessa några varddagar undanstökade och sedan åka ut till torpet för ett långt Valborgsveckoslut.

Jag väntar mig att narcisserna står och bugar mot oss då vi anländer till torpet, att kejsarkronorna redan har stora knoppar och att en och annan tulpan står och hoppas på att hinna blomma innan något glupskt rådjur har vägarna förbi.

22.4.08

Flyttbestyr

Jaha, den lediga veckan gick snabbt. Mycket blev gjort och lika mycket är fortfarande ogjort. Det känns nästan som om jag återvänder till jobbet för att pusta ut. Mina andliga batterier är fulladdade, men rent fysiskt var den gångna veckan ansträngande. Men det var å andra sidan säkert hälsosamt med mångsidig vardagsmotion.

Saldot från förra veckan är målade tak i fyra rum (tre i stadslokalen, ett på torpet), målade väggar i två rum. Dessutom skrapade vi bort tapeterna, spacklade väggarna, grundmålade och målade 2 gånger med egentlig färg i tv-rummet. Bilden här intill är på de spacklade väggarna i tv-rummet. Vi hade först tänkt anlita nån som har mer erfarenhet av att avlägsna tapet, spackla och måla, men sen blev det bara så att vi gjorde det själv. Kanske för att vi då vi hade nycklarna till lokalen inte ville vänta på att nån kunde ta sig an jobbet. Å andra sidan hade vi "konsulthjälp" av några goda vänner. Och det skadade inte alls att bli en erfarenhet rikare, som dessutom sparade oss en god slant. Men det värsta är ju att tidtabellen varje gång är lite för snäv.

Den egentliga flytten sker på söndag denna vecka, men redan nu har vi flyttat stora tavlor, växter, en del glasföremål, armaturer och annat som är svårt att packa. Ja och alla böcker, som jag hade packat i papperskassar. Det hade blivit för svårt att packa flyttlasset med papperskassar. Dessutom fanns det väggfasta bokhyllor i lokalen så böckerna står bäst där dom inte är i vägen för någon.

Med alla renoverings- och flyttbestyr är det väl ingen som tror att vi faktiskt hann ut till torpet också! Våren är full av löften och en stor del av lökarna som vi planterade i höstas är redan på väg upp. Det är egentligen bara på ett ställe som narcisserna inte alls har visat sig ännu. Jag undrar om det beror på det skuggigare läget eller på att vi planterat lökarna för djupt.

Ett helt kapitel för sig är renoveringen på torpet, som också den framskrider. Dock inte med den tidtabellen jag hade ursprungligen tänkt mig. Man ringde i lördags från Byggnadsapoteket och berättade att limfärgen jag beställt hade anlänt. Den kom hela långa vägen från Sverige, vilket känns galet, men jag är supernöjd med resultatet! Limfärg är nog det roligaste som man kan doppa penseln i. Den är lätt att måla med och resultatet är en mättad, matt och makalös yta (i taket). Den är dessutom helt organisk, giftfri och bra för allergiker. Jag rekommenderar!

14.4.08

Andrum

Jag har vinterledigt denna vecka. Då jag gick från jobbet i fredags var jag alldeles slut. Jag insåg att jag bara haft tre vardagar (i sambande med julen) ledigt sen augusti ifjol. Ett andrum är på sin plats, men samtidigt borde jag flytta, renovera den nya lokalen, slutföra några projekt både inomhus och utomhus på torpet...

Vår snickare blev på lördag färdig med allt han lovat i samband med tamburrenoveringen på landet. Det hela blev så vackert att jag ville gråta, men snickaren såg min glädje även utan tårar.

Även om snickararbetet är slutfört så återstår mitt arbete. Jag skall alltså under våren måla tak, väggar och golv i tamburen. Jag började med att igår grundmåla det ursprungliga taket med en blandning av 50% vit linoljefärg och 50% terpentin. Tydligen kan man inte måla ett en gång med limfärg målat tak med samma limfärg pånytt utan att först behandla taket med ovanstående blandning. Det blev helt bra, men terpentinen smakar ännu i munnen. Uff.

Några bilder kan ni, kära läsare, dock inte räkna med denna gång. Att försöka måla ett tak med en så rinnig blandning som linoljefärg + terpentin är som att bjuda in ett råddjur i fina rum. Jag har alltid ansett mig vara en noggrann målare, som inte klottar ner hela min omgivning, men efter gårdagens utmaning är jag inte helt säker. Men försök själv, det är inte precis lätt! Jag visar bilder på resultatet sen då det är färdig.

Njut av våren! Själv kommer jag att ta mig tid för en promenad varje dag, att ge mig tid för att njuta av våren som med stormsteg kliver in i västra nyland. Att stanna upp och njuta av det som är vakcert, skönt och underbart runtomkring mig, men som jag vanligtvis inte märker eftersom jag har för bråttom. Andrum.

7.4.08

Våren är här! Tamburen snart färdig

Det här är vår andra vår på torpet. Jag gläds åt att vårens alla under inte verkar ett dugg mindre fantastiska än i fjol. Tvärtom, allt är alldeles kolossalt spännande. Och jag tror att jag ser mer än tidigare, upplever även nyanserna där jag tidigare enbart såg helheten. Ja, och så innehåller faktiskt förra höstens lökplantering ett löfte om större blomsterprakt än tidigare år. Dessutom har tranorna och tofsviporna som häckar på vår åker anlänt. Tofsvipan är en riktig dramaqueen med sina olika manövrar för att dra uppmärksamheten från sitt bo. Korparna däremot har lärt känna oss och är inte längre lika skygga för oss som tidigare. Jag är avundsjuk på min sambo som råkade höra en pärluggla i vårnatten.

Men jag gissar att det är många som checkar in här för att få höra det senaste om tamburenoveringen. Snickaren arbetade hårt hela lördagen med skrubbarna under trappan. Nu återstår några dagars arbete med skrubbarnas dörrar samt lister runt dörrar, fönster, väggar och golv. Bilderna nedan avslöjar att jag kommer att vara fullt sysselsatt med att måla tak, väggar, golv och lister under flera veckoslut framöver. Men visst blir det fint!





Medan snickaren jobbade inomhus var vi ute på gården och brände ris. Det mest konkreta beviset på att vi jobbade hårt är högen med aska, men även handskarna på tork i storstugan avslöjar att många par händer blivit våta i arbetet. Än återstår en dags arbete med att utplåna allt som inte duger till bastuved. Det blir en dag vars slut jag kommer att fira med ett glas champagne. Ingen som inte har röjt trädkronorna efter 50 träd kan föreställa sig hur förpipplandes pissigt jobb det har varit! Och jag kommer aldrig mer att tillåta att ens hälften så många träd fälls på en gång om så att jag förväntas röja riset.



Vi var redan på väg hem då jag alldeles i ändan av vår tomt bongade en tibast (Daphne Mezereum). Den vackra buskens släktnamn kommer från mytologin. Daphne var dotter till kungen av Thessaloniki och förvandlades till ett lagerträd efter att hon försökt fly undan guden Apollo (som inte hade en mobil att sms:a henne med). Tibasten har blad som är snarlika lagerträdets, busken har fått namn efter skönheten som förvandlades till ett lagerträd. Roligt att upptäcka nytt!

3.4.08

10 råd till dig som ska flytta

Jag anser mig själv vara något av en expert på att flytta. Här kommer 10 praktiska råd till dig som ska flytta. Råden har vaskats fram över en längre tid.

1. Börja förberedelserna inför flytten i god tid. Ingenting är så hemskt som en flytt där hälften av sakerna är opackade då flyttbilen anländer. Genom att inleda förberedelserna genast då du vet att du ska flytta undviker du den stress som alltför ofta går hand i hand med en flytt. Stressen är onödig, speciellt som en flytt för det mesta betyder ett steg mot något bättre.

2. Engagera en flyttfirma. Det kostar lite, men är oftast värt det. Om du engagerar dina vänner och släktingar till ett flyttalko är det minsta du kan göra att vara väl förberedd. Om flyttfolket går hem hungriga kan du räkna med att de inte ställer upp följande gång du behöver hjälp (om dom nu inte är masokister eller släktingar, alltså!).

3. Flyttlådor kan inte ersättas av plastpåsar och skokartonger. Rejäla, stadiga och jämnstora flyttlådor är det enda rätta för en person som vill spara sig själv och sina vänner/flyttfirman en huvudvärk.

4. Försök få tillträde till den nya lokalen innan själva flyttdagen. Då kan du på egen hand flytta över krukväxter, bordslampor, tavlor och annat som är svårt att passa in i en flyttlåda. Det sparar tid under den egentliga flytten, vilket du är tacksam för om du har betalda flyttkarlar. Om dina vänner hjälper med flytten är fördelen att du inte behöver ständigt vara orolig över att någon inte förstår att porträttet på faster Astrid faktiskt betyder mycker för dig.

5. Packa flyttlådorna så att de är jämntunga. Det tunga packas först, medan lätta och sköra saker placeras högre upp i lådan. Packa aldrig lådorna med råge. Överfulla lådor orsakar besvär för var och en som hanterar dessa. Se också till att packa lagom tätt för att undvika förskjutningar som kan skada dina ägodelar.

6. Packa aldrig böcker i flyttlådor. Böcker flyttas med fördel genom att man packar ner dem i papperskassar med handtag. Papperskassarna blir just så tunga att vem som helst orkar bära dem. Däremot är det ingen som vill eller orkar hantera en flyttlåda full av böcker. Papperskassarna med böckerna ska gärna flyttas innan själva flyttdagen. Om du engagerar flyttfirma är den här regeln inte så viktig, men även betald hjälp är tacksam för att lådorna är jämnt packade och lagom tunga.

Muuttoa

7. Packa glas och annat skört extra noga. Själv skaffar jag alltid tillräckligt med silkespapper för allt glas. Mina champagneskålar från Karhulas fabrik (1930-tal) - som jag vill vara extra försiktig med - packade jag i silkespapper och lade sen i mindre lådor (t.ex. skokartonger eller tupperware-askar går bra). Dessa askar lade jag sen ner i flyttlådorna. Fördelen är att den extra lådan skyddar mot tyngd och stötar. Det är också viktigt att inte packa för tätt.

8. Reservera åtminstone en standardstor flyttlåda per kvadratmeter i din lägenhet. Om du har bott länge i samma lokal lönar det sig att reservera extra flyttlådor.

9. Innan du börjar packa lönar det sig att gå igenom alla skåp, skrymslen och lådor för att kassera det du inte längre behöver. Ingenting är dummare än att flytta saker du inte har användning för. Släng ingenting andra kan använda. Fida och Samaria tar emot kläder och skor. Det finns välgörenhetsloppisar som tar emot de kärl, böcker och möbler du inte längre behöver. Många kommer t.o.m. och hämtar det du inte längre vill ha.

10. Städa lokalen du lämnar. Städa den ordentligt. Det här förutsätter att din flytt är välorganiserad eftersom du annars oundvikligen kommer att göra allt i sista stund. Det är inte roligt att med sista krafterna försöka städa en lägenhet du antagligen ser för sista gången.

Och jo, jag håller som bäst på och förbereder min egen flytt. Flyttlasset går den 27 april, men jag har redan kasserat allt det jag inte behöver och gjort mig av med det. Dessutom har jag packat 80 % av de saker som vi inte använder dagligen. Det gör att jag kan åka till torpet genast efter jobbet på fredag eftermiddag och inte kommer att behöva stressa över flytten. Jag har redan engagerat flyttgänget och min sambo har lovat stå för lunchen som vi bjuder på så fort vi fått in våra saker i den nya lokalen. Jag gissar att det blir asiatiskt. Ingefärakyckling kanske…