7.4.08

Våren är här! Tamburen snart färdig

Det här är vår andra vår på torpet. Jag gläds åt att vårens alla under inte verkar ett dugg mindre fantastiska än i fjol. Tvärtom, allt är alldeles kolossalt spännande. Och jag tror att jag ser mer än tidigare, upplever även nyanserna där jag tidigare enbart såg helheten. Ja, och så innehåller faktiskt förra höstens lökplantering ett löfte om större blomsterprakt än tidigare år. Dessutom har tranorna och tofsviporna som häckar på vår åker anlänt. Tofsvipan är en riktig dramaqueen med sina olika manövrar för att dra uppmärksamheten från sitt bo. Korparna däremot har lärt känna oss och är inte längre lika skygga för oss som tidigare. Jag är avundsjuk på min sambo som råkade höra en pärluggla i vårnatten.

Men jag gissar att det är många som checkar in här för att få höra det senaste om tamburenoveringen. Snickaren arbetade hårt hela lördagen med skrubbarna under trappan. Nu återstår några dagars arbete med skrubbarnas dörrar samt lister runt dörrar, fönster, väggar och golv. Bilderna nedan avslöjar att jag kommer att vara fullt sysselsatt med att måla tak, väggar, golv och lister under flera veckoslut framöver. Men visst blir det fint!





Medan snickaren jobbade inomhus var vi ute på gården och brände ris. Det mest konkreta beviset på att vi jobbade hårt är högen med aska, men även handskarna på tork i storstugan avslöjar att många par händer blivit våta i arbetet. Än återstår en dags arbete med att utplåna allt som inte duger till bastuved. Det blir en dag vars slut jag kommer att fira med ett glas champagne. Ingen som inte har röjt trädkronorna efter 50 träd kan föreställa sig hur förpipplandes pissigt jobb det har varit! Och jag kommer aldrig mer att tillåta att ens hälften så många träd fälls på en gång om så att jag förväntas röja riset.



Vi var redan på väg hem då jag alldeles i ändan av vår tomt bongade en tibast (Daphne Mezereum). Den vackra buskens släktnamn kommer från mytologin. Daphne var dotter till kungen av Thessaloniki och förvandlades till ett lagerträd efter att hon försökt fly undan guden Apollo (som inte hade en mobil att sms:a henne med). Tibasten har blad som är snarlika lagerträdets, busken har fått namn efter skönheten som förvandlades till ett lagerträd. Roligt att upptäcka nytt!

3 kommentarer:

HTHB sa...

Hih... "förpipplandes pissigt jobb"... totta totisesti. Olen iloinen, että olemme tehneet tuon työn mutta rehellisesti sanottuna en ole nauttinut yhdenkään risun raahaamisesta. *LOL*

Anonym sa...

Hej på er.
Det ser fint ut i tamburen, och man behöver alltid
skrubbar.
Men jag började undra varför bränner ni upp ris.
Kan man inte använde "silppuri" och göra flis (?) (hake) ?

mvh
Jarmo

OakleyF sa...

Vi har faktiskt begärt att få prisuppgifter för en flismaskin, men ännu inte fått informationen. Dessutom har det inte varit meningen att täcka hela västra nyland med flis...