26.5.08

Sett och hört

Vi hade gäster på torpet i helgen. De kom utrustade med en övertygande utrustning för fågelskådning. Resultatet av fågelskådningen – varav en stor del skedde från trädgårdsstolar framför torpet – är inte helt oävet.

1. Björktrast (räkättirastas)
2. Koltrast (mustarastas)
3. Rödvingetrast (punakylkirastas)
4. Svartvit flugsnappare (kirjosieppo)
5. Gulsparv (keltasirkku)
6. Lövsångare (pajulintu)
7. Bofink (peippo)
8. Större hackspett (käpytikka)
9. Ladusvala (haarapääsky)
10. Hussvala (räystäspääsky)
11. Tofsvipa (töyhtöhyyppä)
12. Skogsduva (uuttukyyhky)
13. Grå flugsnappare (harmaasieppo)
14. Sånglärka (kiuru)
15. Blåmes (sinitiainen)
16. Trädkrypare (puunkiipijä)
17. Rödhake (punarinta)
18. Grönfink (viherpeippo)
19. Morkulla (lehtokurppa)
20. Taltras (laulurastas)
21. Ärtsångare (hernekerttu)
22. Törnsångare (pensaskerttu)
23. Stare (kottarainen)
24. Trädgårdssångare (lehtokerttu)
25. Skogssnäppa (metsäviklo)
26. Talgoxe (talitiainen)
27. Grönsångare (sirittäjä)
28. Kråka (varis)
29. Ringduva (sepelkyyhky)
30. Korp (korppi)
31. Sädesärla (västäräkki)

Sädesärlan, hussvalan och talgoxen bongades under en kort promenad, alltså inte helt framför torpet. Dessutom hörde vi göken, men såg den aldrig. Är det förresten nån som överhuvudtaget har sett den? Vi har en gråspett (harmaapäätikka) som häckar i en enormt gammal asp, men nu höll den sig undan. Och tranparet som ifjol bodde på åkern och ibland t.o.m. ställde sig på berget bakom bastun och skrek har nog hittat ett bättre hem. Tidigare i våras syntes tranorna, men nu är ej längre kvar, vilket är synd.

Däremot var det en sicksackmönstrad representant för markfaunan som ringlade sig på stenläggningen utanför dasset söndag morgon. Det är märkligt hur mycket vi stampat omkring på gården sen dess. Men trots att instinkten driver mig till att ta fram ishackan med det långa skaftet (för framtida möten med mister sicksak!), så lät jag den tillsvidare stå kvar i förrådet. Om du tittar noga kanske du ser den!

19.5.08

Sunda hus andas!

Efter omständliga empiriska undersökningar, försök och iaktagelser har vi nu börjat förstå hur ett gammalt hus andas. Mitt intresse för ämnet vaknade då vi på torpet flyttade sovrummet till ett annat rum. Vi märkte snart att sängkläderna doftar annorlunda (Läs instängt!) i det nya sovrummet och undrade naturligtvis varför.

Det har varit en liten aha-upplevelse att inse hur viktig skorstenens funkiton som ventilationskanal i ett gammalt hus är. Det är viktigt för frisk luft att komma in, men lika viktigt är det att den mindre friska luften kommer ut. Därför ska man fundera efter mer än en gång innan man t.ex. river ut en gammal kakelugn och ersätter den med en alternativ värmekälla. Lika viktigt är det att fukten kan tränga igenom samtliga inrednings- och byggnadsmaterial, utan att fastna i ett lager plast eller så.

Vi har nu gått inför att dörrarna mellan rummen står öppna. I samband med tamburrenoveringen öppnade vi en dörr så att man nu kan gå runt hela bottenvåningen. Det gör att vi kan ha alla dörrar öppna så att luften (mössen och gårdstomten) kan röra sig fritt. Et voilá, luftkvaliteten inomhus har blivit bättre.

I år har vi dessutom tagit bort innerfönstren i bottenvåningen. Jag övervägde att göra det redan ifjol, men såg sen ingen anledning. Nu har jag insett att det förbättrar luftcirkulationen inomhus. Dessutom ökar det trivseln eftersom man lättare kan öppna fönster, ställa en pelargon på fönsterbrädet och framförallt bättre förnimmer naturen utanför. Härintill har vi pelargonen Black Magic, som blommar på fönsterbrädan i gästrummet.

18.5.08

Genfel eller hälsosam drajv?

Jaha, nu är det bevisat. Den här våren har varit så hektisk att jag har gått och sett framemot den dag då jag inte har något på hälft på torpet. Då den dagen närmar sig märker jag att nästa projekt redan har inletts. Så där nästan utan att jag riktigt stannade upp och funderade efter. Jag hann inte åtminstone överanstränga mig eftersom vi fick besök i eftermiddags. Vi började alltså med att gräva upp två stora rosenbuskar, för att på den platsen anlägga en rabatt för dahlior och andra sommarblommor. Så här långt hann vi:



Vi har nattgäster nästa vecka, som antagligen kommer att lämna återbud om dom läser detta. För nästa veckoslut är det tänkt att vi ska få rabatten färdig. För att sen igen påbörja något som gör det omöjligt för oss att bara sitta och njuta ett helt veckoslut. Fast det kan hända att jag inte skulle stå ut med att allt är färdigt. Vad är det för idé med ett torp där man absolut ingenting behöver göra?

I övrigt var helgen inte särskilt intensiv. Jag njöt av långsamma morgnar. Och trots det hann jag dammsuga hela vinden och upptäcka saker jag inte visste att vi hade (som en isborr - behöver nån?). Det målarbete som antagligen kommer att dra ut över hela sommaren fortsatte också med att jag målade golvlisterna till storstugan.

Socker på botten är denna vackra änglatrumpet som överlevt vintern och förhoppningsvis i år belönar oss med fler blommor än i fjol.

14.5.08

Svar på bloggutmaning om resmål

Vilka fyra platser skulle du vilja besöka? lyder frågan i en bloggutmaning som cirkulerar just nu. Jag kände mig utmanad efter att ha läst Majas svar.

Eftersom jag ej har kvar samma behov att "se världen" som tidigare, så jag har valt fyra resmål i Finland.

1. Klovharun. Tove Janssons paradisö i den östnyländska skärgården. Jag vill sitta ensam ute på Klovharun nån gång så länge att jag hinner läsa 2-3 av Toves böcker. Mest drömmer jag om att sitta och stirra ut över havet tidig morgon och sent på kvällen då vinden har mojnat och havet är spegelblankt, men visst får det storma riktigt ordentligt också.

2. Halti-fjället. Den högsta punkten i Finland, ligger mot gränsen till Norge. Fjället är heligt för samerna. Hit vill jag vandra en höst då frosten har färgat löven gula, orange och röda.

3. Mustila Arboretum. På detta 120 hektar stora parkområde finns över 100 olika arter av barrträd, 130 arter av lövträd samt tiotals olika perenner, klätterväxter och buskar från världens alla hörn. Mustila Arboretum finns i kalendern över sommaräventyr år 2008.

4. Koli. Nationalparken är Finlands kanske mest kända nationallandskap, förevigat av guldålderns skickligaste konstnärer, men lika vackert och relevant idag hundra år senare. Jag vill klättra upp på ett högt berg och se ut över Pielinen, räkna öarna och njuta av naturen runtomkring.

Samtidigt som jag funderade på dessa kom jag faktiskt att tänka på flera resmål runtom i världen som jag gärna skulle uppleva. Däremot är jag inte intresserad av att företa de långa resor som dessa resmål skulle förutsätta, men jag berättar helt kort vilka resmålen är i varje fall. Man vet ju aldrig om Harry Potter läser detta och bestämmer sig för att låna mig egenskapen att knacka på en spis med en trollstav och i ett ögonblick förflytta sig från plats till annan... Yeah right.

I varje fall, resmålen är:
1. Nya Zeeland
2. Syd Afrika, speciellt området runt Kapstaden
3. Japans tempelträdgårdar
4. Machu Picchu

10.5.08

Maj månads fägring

Hufvudstadsbladets trädgårdsbilaga den 5 maj presenterar trädgårdsterapi som vård för arbetsutmattning. Man behöver nog inte vara utbränd i arbetslivet för att uppleva detta. Själv har jag idag njutit av försommarens skönaste dag i trädgården.

Hela maj har varit otroligt fin hittills, men jag har idag förverkligat något som jag ville göra redan ifjol, men aldrig hann med. Jag har nämligen tagit första steget för att skapa en 200+ meter lång trädårdsgång genom ett fält av lupiner, förbi en brant full av förvildade vinbär, och mot en utsiktsplats som vinterns fällning av några stora granar gör möjlig.

Tanken är att skapa en från den övriga trädgården avskild oas. Vår snickare har lovat göra en bänk så fort vi hittar en modell som vi tycker om. Den här modellen är inte så illa, fast jag tror att jag vill ha den målad mörkgrön:


Lite känns det som om en stor del av maj månads fägring går en förbi då det är arbete som gäller måndag till fredag. En stor del av narcisserna har blommat färdigt, men dessa (som jag trodde var planterade för djupt) är som vackrast just nu.



Alla vackra blommor hör till "mina favoriter" och det är svårt att ställa en framom andra. Men om jag var tvungen att välja så tror jag att rosenkvitten ligger ganska bra till. Hon belönar med minst lika elegant och utsökt vacker blomning som ifjol.



Om det inte var för min sambo så skulle jag nog nöja mig med mindre. Men som det är nu är det alltid någon av min sambos bekanta från diverse trädgårdsforum som har ett eller annat skott som de vill bli av med. Följdaktligen var vi t.ex. tidigt i morse nånstans i Lojo och avhämtade två bananlådor fulla med plantor. Därefter åkte vi till Lojo torg för en kopp kaffe, men då vi hade händerna fulla av kassar med ännu mer plantor beslöt vi att gå tillbaks till bilen. Det blev kafferast på en servicestation, där vi inte kommer att stanna en andra gång. Därefter hann vi ännu till Byggnadsapoteket, där man hade trädgårdsdag, men den får ni höra mera om senare.

4.5.08

Flora galore

Efter den senaste tidens flytt, renoveringar och andra projekt är det skönt att stanna upp och bara njuta. Vädergudarna var på vår sida då vi firade en 4-dagars Valborg på torpet. Varje dag var det något nytt som exploderade i blom. Här några plock.















Jag räknade inte blommorna, men kommer ihåg att vi planterade över 1000 lökar i höstas. Krokusarna är redan förbi. Narcisserna blommar fint, vi har säkert flera hundra! Tulpanerna smakar lite för gott för att alla gånger överleva tills de blommar. Det är faktiskt bara närmast huset som tulpanerna klarat sig. Däremot mår scillorna och kejsarkronorna fint, allium kommer lite senare. Och 100 narcisslökar planterade vi antingen för djupt eller så på fel ställe, de ser pjuniga ut och orkar inte riktigt.

Och som de glada trädgårdsamatörer vi är vore ett långt veckoslut bortkastad tid om vi inte hade använt en del av tiden i trädgården. Vi planterade bl.a. ett nytt lärkträd och en Dodong-rönn. Dodongen är en riktig karamell! Ja och diverse nya perenner och stenpartiväxter hittade ett nytt hem i rabatterna. Av en trädgårdsbekant hade vi med hem en stor och präktig mahonia. Den vintergröna skönheten fick hedersplatsen vid sidan av uppfarten, intill garaget.