19.5.08

Sunda hus andas!

Efter omständliga empiriska undersökningar, försök och iaktagelser har vi nu börjat förstå hur ett gammalt hus andas. Mitt intresse för ämnet vaknade då vi på torpet flyttade sovrummet till ett annat rum. Vi märkte snart att sängkläderna doftar annorlunda (Läs instängt!) i det nya sovrummet och undrade naturligtvis varför.

Det har varit en liten aha-upplevelse att inse hur viktig skorstenens funkiton som ventilationskanal i ett gammalt hus är. Det är viktigt för frisk luft att komma in, men lika viktigt är det att den mindre friska luften kommer ut. Därför ska man fundera efter mer än en gång innan man t.ex. river ut en gammal kakelugn och ersätter den med en alternativ värmekälla. Lika viktigt är det att fukten kan tränga igenom samtliga inrednings- och byggnadsmaterial, utan att fastna i ett lager plast eller så.

Vi har nu gått inför att dörrarna mellan rummen står öppna. I samband med tamburrenoveringen öppnade vi en dörr så att man nu kan gå runt hela bottenvåningen. Det gör att vi kan ha alla dörrar öppna så att luften (mössen och gårdstomten) kan röra sig fritt. Et voilá, luftkvaliteten inomhus har blivit bättre.

I år har vi dessutom tagit bort innerfönstren i bottenvåningen. Jag övervägde att göra det redan ifjol, men såg sen ingen anledning. Nu har jag insett att det förbättrar luftcirkulationen inomhus. Dessutom ökar det trivseln eftersom man lättare kan öppna fönster, ställa en pelargon på fönsterbrädet och framförallt bättre förnimmer naturen utanför. Härintill har vi pelargonen Black Magic, som blommar på fönsterbrädan i gästrummet.

3 kommentarer:

KSV-gruppen i Lypa sa...

INtressant! Det finns säkert mycket sådan där kunskap som fallit i glömska. Hus som andas är nåt man borde ha, men dessvärre är väl betong stendött, så hoppet är ute för oss som dväljes i staden?

Anonym sa...

Verkligen intressant! Vi har oxå undrat över stuglukten i skärgårdsstugan som envist håller i sig år efter år, trots vädring och utgrävning av jord under huset.
Antagligen är huset för hermetiskt byggt...

OakleyF sa...

Jag vågar inte dra alltför långtgående slutsatser, men vi har varit glatt överraskade över resultatet hos oss. Det har hjälpt att vädra mera! Och speciellt så att luften cirkulerar mellan de olika rummen.