19.1.08

Djungelgrönska och antika stolar

Egentligen hade vi tänkt fira veckoslutet på torpet. Skida, bygga snögubbar, skotta snö och åka pulka i backen bakom bastun. Men då man inte får det så man vill lönar det sig ibland att gå i helt motsatt riktning. Istället för att försöka nå eller uppnå det man vill mest av allt byter man helt enkelt kursen mot något annat. Det är precis det vi gjorde denna blåsiga och regniga lördag.

Här är vad vi upplevde på trädgårdscentret Gardenia i Vik:

Palmu

Banaani

Valo

Lite shopping hann vi också med. Av denna vackra stol fanns det fyra. Den kallas ofta för en klismos-stol efter den typ av stol som avbildats på grekiska vaser från ungefär 400 f.kr. Ingen stol har överlevt till dessa dagar, men stoltypen återuppstod under empiren i början av 1800-talet. Stolarna jag såg idag är antagligen från slutet av 1800-talets Danmark. Stolarna blev kvar i affären, men minst lika mycket i mina tankar.

Vanha tuoli

Lika stort intryck gjorde en stol vi hittade på Juvi. Armfelt-stolen är en kopia på Johan Erik Höglanders stol från 1790-talet. Som en av de främsta stolmakarna från den gustavianska tiden är han värd att kopiera.

Armfeldt

Inga kommentarer: